‘Bepaal je eigen koers’: een online training voor 55-plussers 

Dit blog schrijf ik speciaal voor jou: de 55-plusser die vindt dat er eigenlijk niks te klagen valt, maar ondertussen voelt dat dit niet hetzelfde is als tevreden of gelukkig zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat er steeds minder momenten zijn van écht plezier. Of misschien vraag jij je af waar je passie en je dromen gebleven zijn? Mogelijk voel je af en toe paniek, omdat er zoveel verandert waar je geen grip op hebt. En het belangrijkste: je voelt dat het tijd is om in actie te komen. Ik leg je in dit blog uit hoe de online training ‘Bepaal je eigen koers’ je hierbij kan helpen.

 

Voor wie is de training bedoeld

Herken jij je in een of meer van deze omschrijvingen?

 • Ik durf gewenste veranderingen in mijn leven niet door te voeren, omdat ik bang ben dat het mislukt of tegenvalt;
 • Al jaren sta ik zo in dienst van anderen dat ik niet meer zo goed weet wie ik zelf nou eigenlijk ben en wat mij gelukkig en blij maakt;
 • Het is voor mij vooral belangrijk om alles goed te doen. Ik vind het moeilijk om fouten te maken, en probeer iedereen tevreden te houden;
 • Eigenlijk voel ik me nooit rustig en ontspannen, ook al doe ik daar mijn best voor;
 • Ik pieker veel, waardoor alle dingen die ik onderneem me energie kosten en zorgen geven en ik steeds minder geniet van dingen;
 • Na jaren vooral met mijn werk bezig te zijn geweest voelt het alsof ik met lege handen sta, nu die rol wegvalt;
 • Ik heb last van negatieve ervaringen, waar ik maar niet van los kom. Hierdoor lukt het me niet om me bezig te houden met nu of de toekomst;
 • Door pijnlijke ervaringen voel ik me vaak somber en lukt het me niet goed om te genieten van de dingen die ik doe.

Al deze zaken kunnen een belemmering vormen voor het leiden van een tevreden en bevredigend leven. ‘Bepaal je eigen koers’ biedt inzichten en tools om deze belemmeringen op te leren heffen.

 

Waarom een online programma

Er zitten veel voordelen aan het volgen van een online programma. Je kunt op deze manier met veel gemak, comfort en plezier met je eigen ontwikkeling bezig zijn: 

 • Stof terug kijken en lezen, op ieder gewenst moment, zo vaak als je maar wil;
 • Vanuit je eigen plek werken, op het tijdstip dat jou het beste uitkomt en op de manier die voor jou het beste past;
 • Eruit halen wat er voor jou in zit, zonder dat je dit aan iemand hoeft te verantwoorden;
 • In een latere fase de stof er weer eens bij pakken om meer verdieping aan te brengen of onderhoud te plegen.

 

Waarom voor 55-plus

Vind je ook niet dat de open vragen die centraal staan bij jongeren steeds minder worden gesteld naarmate je ouder wordt? Vragen als: wat is belangrijk voor jou, welke doelen heb jij in je leven, waar wil je naartoe, waar droom je van, hoe hoop je dat je leven er over een paar jaar uit ziet? Dit triggert mij, omdat ik de overtuiging heb dat je nooit te oud bent om te leren en je te ontwikkelen. Externe prikkels helpen ons om dingen in en van onszelf te ontdekken of ontwikkelen. Focus hebben op wat waardevol is en dit terug vinden in je dagelijks leven is iets wat ons allemaal meer tevreden en gelukkig maakt, ongeacht je leeftijd. Daarom wil ik graag aanbod voor 55-plussers maken, waarbij aanspraak wordt gedaan op wie je bent, op wat je belangrijk vindt, op wat je blij maakt en op de toekomst die jij voor ogen hebt. 

 

Wat kun je van de training verwachten 

Nadat je de training ‘Bepaal je eigen koers’ doorlopen hebt mag je verwachten dat je:

 • Minder last hebt van angsten en onzekerheden;
 • Minder last hebt van piekergedachten;
 • Beter om kunt gaan met pijn en nare ervaringen;
 • Weer voelt wat er voor jou toe doet in je leven;
 • Concrete stappen aan het zetten bent om je leven die richting in te helpen;
 • Weet hoe je, ondanks tegenslagen, dit vol kunt houden;
 • Je vrijer en blijer voelt in het bepalen van jouw eigen koers.

 

Praktische informatie

 • Het programma is gebaseerd op de bewezen effectieve methode ‘Acceptance en commitment therapie‘ en heeft zo een verantwoord kader;
 • 8 weken lang ontvang je iedere week een nieuwe module in je mailbox. De modules gaan je in stappen op weg helpen: jezelf beter begrijpen, zicht krijgen op waar je verandering wil aanbrengen en je eigen goede coach worden om dit in de praktijk te gaan doen;
 • Naast de modules krijg je toegang tot een gesloten Facebookgroep. Iedere week verzorg ik daar een live bespreking. De weekmodule wordt hierin herhaald en verdiept, onder andere door de vragen die gesteld kunnen worden. Ook kun je op deze Facebookpagina ieder ander moment dingen toetsen en uitwisselen;
 • Tijdens het programma kun je 2×15 minuten een individuele begeleidingssessie met mij plannen;
 • Na de actieve 8 weken die het programma duurt blijft de Facebookgroep nog 3 maanden toegankelijk, om je te kunnen ondersteunen in je voortgang.

Kosten

Omdat toegankelijkheid een belangrijke doelstelling is binnen mijn praktijk wil ik met dit programma experimenteren met betalen naar waarde en vermogen.

Wat houdt dit in:

 • Je hoeft niet vooraf te betalen;
 • Bij start van het programma krijg je een document. Hierop staat informatie over kosten van vergelijkbare programma’s en richtbedragen. Zo krijg je zicht op hoe je een kostenvergoedend of winstgevend bedrag kunt bepalen. Na afloop van de training beslis jij zelf, aan de hand van hoe je het programma waardeert en rekening houdend met jouw financiële situatie, welk bedrag je overmaakt;
 • Deelnemers die het programma positief waarderen en vanwege hun inkomen meer betalen, geven mij zo de mogelijkheid om ook minder bedeelden van dienst te kunnen zijn;
 • Deze betalingswijze is gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen en heeft een kwaliteitsbevorderend doel. Je bepaalt als deelnemer mee over de inhoud en het  voortbestaan van het programma;
 • Voorwaarde is dat iedere deelnemer het programma, aan de hand van een evaluatieformulier, voorziet van feedback.

Hier nog wat voorbeelden op internet over betalen naar waarde in de zorg en waardebepaling-achteraf.

 

Interesse?

Wil jij niet meer tijd verspillen met hopen en wachten tot het beter gaat? Spreekt het idee om te leren hoe je zelf het heft in handen neemt jou aan? Twijfel dan niet en meld je nu aan voor de online training ‘Bepaal je eigen koers’! (Klik op aanmelden, scroll naar beneden en vul je gegevens in.)

Recommended Posts
0
online training 'Bepaal je eigen koers'