HOE BEWAAK JE KWALITEIT VAN ZORG?

Het was weer zover. Er kwam een nieuwe wet op ons hulpverleners af. Dit keer de Wet Toetreding Zorgaanbieders, oftewel de WTZA. Hoe mensen toch al die afkortingen van al die verschillende wetten onthouden is mij een raadsel. Maar een wet die de kwaliteit van zorg bewaakt is altijd goed, toch?

“Ben jij klaar voor de wtza?” “Ernstige gevolgen als je niet voldoet aan de wtza!” Het liefst negeer ik dit soort berichten, maar ik moest er toch echt aan geloven. Braaf volgde ik 2 webinars, nadat ik er met alle tegenstrijdige informatie op internet niet uitkwam.

Wat was de strekking? Omdat we met zijn allen fraude in de zorg willen voorkomen is deze wet gekomen. De wet regelt dingen die, nou ja, eigenlijk al door andere wetten en kwaliteitsregisters worden geregeld.

Dubbelop dus, gaf de organisator van het webinar meteen toe. Maar als je niet meedeed aan deze overbodigheid hing je bij controle wel aan de hoogste boom, inclusief torenhoge boete. Toch maar braaf meedoen, was daarom het advies.

Gelukkig waren er al meerdere bedrijven bereid om je ‘voor een zeer scherpe prijs’ alle zorg uit handen te nemen. Voor slechts een paar 100,- was je op tijd klaar om nu dan échte kwaliteit te gaan leveren.

Ik zat inmiddels met buikpijn voor mijn laptop. Was ik niet onder andere voor mezelf begonnen om me los te weten van de vinkjescultuur en de bureaucratische fuik waar de GGZ in is gelopen?

Ja, dat was ik zeker! En dus ging ik op onderzoek uit. Ik wil namelijk oprecht geen bijdrage  leveren aan nog loggere en duurdere zorg, die op geen enkele wijze iets positiefs oplevert voor onze cliënten.

Ik heb een aantal besluiten genomen:

1. Ik schrijf me uit bij de belangenbehartigingsorganisatie die, zorgvuldig en met de beste bedoelingen, haar leden prikkelt zich overvolledig te faciliteren.

2. Van het geld en de tijd die ik bespaar kan ik voor minder tarief meer klanten helpen.

3. Ik regel alleen de hoognodige zaken, die met gezond te verantwoorden zijn als nuttige kwaliteitsverbetering, voor mijn ieniemienie praktijkje.

4. Ik blijf trouw aan mijn standpunt dat je fraude niet bestrijdt door controle op controle te stapelen en houd dit dus buiten mijn praktijk.

5. Ik neem het risico op die hoge boom, en ben in ruil daarvoor iedere dag tevreden dat me écht met kwaliteit bezig kan houden.

Hoe bewaak je goede zorg? Die bewaak je niet. Die bewaar je.

Recommended Posts
0
Houd eens wat vaker je eigen hand vast