Om te leren hoe je stress kan verminderen is het eerst nodig dat je weet wat stress precies is. En wat precies de oorzaak is van te veel stress ervaren.
In dit blog leg ik het je uit!
Wat is stress?
Stress is simpelweg een staat van verhoogde spanning in ons systeem. Het gaat gepaard met een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk, spierspanning en alertheid en het is bedoeld om je te optimaliseren in je functioneren.
Waarom ervaar je stress?
Misschien verbaast het je, maar zonder stress zou het leven er beroerd voor je uitzien! In basis is stress namelijk iets wat je nodig hebt om te kunnen functioneren.
Het is een natuurlijk reactie van je lichaam op een uitdaging of een bedreigende situatie.
Zonder stress zou je als een plumpudding inzakken! Je hebt namelijk voor allerlei dagelijkse dingen verhoogde spanning nodig om ze voor elkaar te krijgen. Denk aan opstaan, naar je werk of studie gaan, boodschappen doen en je huis schoonmaken: al deze zaken krijg je alleen voor elkaar doordat je lichaam in staat is een stressreactie te geven.
Stress is niet het probleem
Ons lichaam is erop gebouwd om regelmatig in die staat van verhoogde spanning te zijn en heeft daar geen enkele moeite mee! Ook al voelt spanning voor jou misschien niet fijn: jouw lichaam weet er prima raad mee. Problemen ontstaan dus niet vanwege het ervaren van stress. De oorzaak voor klachten zit hem veel vaker in hoe jij met die stress omgaat en in een gebrek aan ontspanning. Ook langdurige stress kun je in principe prima handelen, mits er maar iets tegenover staat.
Balans
En daar gaat het vaak mis: in het nemen van de tijd die je lichaam nodig heeft om vanuit een staat van verhoogde spanning terug te keren naar een staat van ontspanning. Als je lichaam steeds een nieuwe dosis spanning te verwerken krijgt en geen tijd heeft om te herstellen ontstaat op den duur overbelasting. Het systeem dat van nature prima werkt, raakt dan uit balans.
Leren ontspannen
In de hectische maatschappij waarin wij leven geven we ons systeem vaak simpelweg te weinig gelegenheid hiervoor. Vergelijk het met de marathon lopen en meteen doorgaan naar de volgende marathon. Dat faciliteert geen balans. Helaas geven veel prikkels in onze maatschappij je daarin best een pittige uitdaging. Want herstel zit hem toch vooral in voldoende rust, reinheid en regelmaat. Een volle agenda, de continue afleiding van sociale media en de grote gerichtheid op prestatie prikkelen juist enorm dat je weer ‘aan staat’. Zonder pauzes leidt dit tot overprikkeling.
Hoe kan je stress verminderen?
Hopelijk begrijp je dat je, om stress te verminderen, dus in eerste instantie vooral aandacht moet besteden aan je ontspanning. Wat helpt? Kijk eens naar jouw gemiddelde activiteiten en waar je objectief gezien je systeem prikkelt of juist ontprikkelt. Is er genoeg tijd waarin je gedachten de vrije loop krijgen, waarin je lijf simpelweg niet zoveel hoeft en waar je op kunt gaan in waar je op dat moment mee bezig bent? Niet? Dan is daar al een mooie eerste stap. Neem meer tijd om even ‘niks’ te doen en te hoeven!
Meer weten?
Kijk bij Inspiratie voor meer blogs of meld je aan voor de gratis inspiratieweek!