Uitdagingen voor de vakantiemodus

Uitdaging 1: Hoe sluit je je af voor de (negatieve) energie van een ander?

Ik heb mezelf uitgedaagd om aankomende 3 werkweken in een vakantiemodus door te brengen. Aangezien ik jullie graag op de hoogte houd van wat ik tegenkom vandaag een stukje over de eerste hobbel: hoe sluit je je af voor de energie van een ander?

De situatie

Mijn dochter zorgde voor deze uitdaging: ze hing een beetje lusteloos om me heen en deed continu een appèl op mijn aandacht. Ik voelde de shift plaatsvinden. Haar lustloze en besluiteloze energie infiltreerde mij. Ik ging erop anticiperen. Mijn energie inleveren. Ik raakte geïrriteerd en werd moe en chagrijnig. Had een stuk minder zin in deze ochtend.
Wat kun je in dit soort situaties doen?

Een goede oefening die hierbij past is ‘de Stolp’.

Zo gaat ie:
– Voel hoe het is om dit ‘gedoe’ te ervaren. Waar in je lijf voel je het? Wat zijn je gedachten en wat doet dit met jou? Sta even bewust stil bij hoe dit alles bij je binnenkomt.
– Stel je nu voor dat je een stolp over jezelf heen zet. Je kunt nog steeds alles zien en horen, maar de stolp dempt het. De stolp biedt bescherming tegen de effecten van wat je waarneemt. De energie van de anderen en de omgeving blijft buiten de stolp.
– Ervaar hoe het is om afgeschermd te zijn van de energie buiten de stolp. Wat ervaar je nu? En waar in je lichaam ervaar je dit? Welke gedachten heb je? Neem tijd om dit even allemaal bewust binnen te laten komen.
– Welke behoefte voel je, nu de energie van al het andere buiten de stolp is? Kun je hier gehoor aan geven? Of een beetje?
– En wil je dit ook? Doe het dan.
– Je kunt de stolp afzetten en weer opzetten, naar gelang je voelt dat de prikkels van anderen je op een onprettige manier bij jezelf weghalen.

Hoe vaker je hiermee oefent, hoe makkelijker het wordt

Vanochtend deed ik dus de stolpoefening:
Ik voelde spanning in mijn schouders en een hoge ademhaling. Ik voelde behoefte om een paar keer diep te zuchten en even mijn lijf te ontspannen. Hierna voelde ik behoefte om de was te vouwen met mijn eigen muziek op en om mijn dochter te vragen met de microfoon wat verder bij me vandaan te gaan. Ik voelde de behoefte om haar wat meer te laten, me wat voor haar af te sluiten. Omdat het kon en ik het wilde, deed ik het ook.

Anderen voelen het of je open staat voor hun energie of bij jezelf blijft

Het grappige is dat het lijkt alsof anderen het kunnen voelen: sta je open voor hun energie of kun je bij die van jou blijven? Want toeval of niet: pas toen ik de stolpoefening had gedaan koos mijn dochter haar eigen weg…
En nu: terug naar de vakantiemodus😉
Interesse in wat het aanbod van Praktijk Cambio voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking!
Recommended Posts
0
wikken en wegen van gevoelensOmgaan met gedachten over de toekomst