Narratieve therapie

Narratieve therapie is een vorm van gesprekstherapie. Het heeft als uitgangspunt dat wij verhalen maken van onze ervaringen. De manier waarop we iets labelen bepaalt mede hoe we iets ervaren. Als de rode draad van ons verhaal als negatief ervaren wordt, kan dit beperken en voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan “alles mislukt in mijn leven”, “iedereen laat mij vroeg of laat in de steek” of “ik ben niks meer waard voor anderen”. Ervaringen die niet passen bij dit dominante beeld worden er als het ware door tegengehouden. Ze komen dan niet of minder bij ons binnen. Het doel van narratieve therapie is om zowel negatieve als positieve ervaringen in verhaal te kunnen brengen. Hierdoor krijg je een breder beeld van je identiteit en ontstaat er ruimte om nieuwe stappen te zetten in je leven. Meer informatie vind je op Achtergrondinformatie over begeleidingsvormen.

Narratieve therapie is uitermate geschikt voor mensen met identiteitsbepalende ervaringen (bv verlies van gezondheid, ontslagen zijn, een echtscheiding doorgemaakt hebben en dergelijke). Ook mensen die zich moedeloos en waardeloos voelen hebben vaak veel baat bij deze therapie.

Een sessie kost 75,- en duurt een uur. Na iedere afspraak ontvang je een uitgebreid gespreksverslag en spreken we eventueel passend thuiswerk af. Ook wordt je voorzien van begeleidend materiaal. De meeste mensen hebben aan 3 afspraken genoeg.

 

“Ik ben onder de indruk van wat deze 3 afspraken mij hebben gebracht! Femke heeft een heel open en aansprekende manier van benaderen. Na ieder gesprek kreeg ik een uitgebreid verslag en dit hielp me echt om mezelf en mijn verhaal op een andere manier te bekijken. Ik heb veel meer begrip voor mezelf gekregen en haal mezelf niet meer naar beneden.”

“Met name het externaliseren van het hersenletsel heeft mij erg geholpen. Niet ík maar het hersenletsel maakt dat dingen anders gaan. De weg kwam vrij om het levend verlies en verdriet wat ik ervaar te kunnen toelaten en ik ben verder gekomen in mijn rouwproces.”

Een andere aanpak, actief en oplossingsgericht. De visie je ben nooit te oud om te leren/je te veranderen sprak me heel erg aan. De therapie sloot bij me aan omdat ik wat dieper wilde begrijpen hoe het kwam dat ik altijd op dezelfde manier omging met situaties in mijn leven.”

“Ik heb een realistischere kijk op mezelf en kan nu de confrontatie aangaan met mezelf. Daar kreeg ik concrete
adviezen en hulp bij.”