STA EROP
over het bewerkstelligen van veranderingen
In mijn praktijk in Nijmegen krijg ik vaak te maken met mensen die begeleiding willen bij het doorvoeren van een gewenste verandering in hun leven. Je zou kunnen denken: “Als je het wil, waarom doe je het dan niet gewoon? Wat is er zo moeilijk dat het je zelf niet lukt?” Deze blog legt uit waarom het lastig is om dingen te veranderen, zelfs als je het graag wil. Verder beschrijf ik een effectieve methode die ik vaak als eerste stap gebruik om mensen hierbij te ondersteunen. Ook snap je na het lezen van het blog de foto en hoe de methode mij geholpen heeft bij het plaatsen van dit bericht.
Waarom is gewenste verandering toch moeilijk?
Verandering is moeilijk omdat het eng is. We zijn vertrouwd met wat we hebben en we weten niet wat we ervoor terug krijgen. Als mens zijn we zo geprogrammeerd dat we dingen die ons angstig of onzeker maken uit de weg gaan. Het is een natuurlijke reflex, die vanzelf gaat zonder dat we erbij na hoeven te denken. Dit kan heel handig zijn bij echt gevaar, maar vormt dus tevens vaak de belemmerende factor in veranderingsprocessen, zelfs als de verandering gewenst is.
De eerste stap is inzicht
De eerste stap die je nodig hebt wanneer je dingen wil veranderen is het verkrijgen van inzicht. Inzicht in de vecht-vluchtmechanismen die bij jou in werking treden wanneer je spanningen en angsten ervaart. In mijn praktijk maak ik in de begeleiding vaak gebruik van het samen maken van “tegels”.
Zo gaat het in zijn werk:
- We pakken A-4 blaadjes en een stift.
- Als eerste laat ik je bedenken wat de “gewenste bestemming” is. Bijvoorbeeld: “ik wil een andere baan”, “ik wil meer voor mezelf opkomen”, “ik wil nieuwe mensen leren kennen”, etcetera.
- Dit is de eerste tegel. We leggen hem op de grond en tekenen er een pijl in de richting van de wens bij.
- Je gaat op de tegel staan en neemt een moment om te ervaren hoe het is om daar te zijn. Hoe zou het zijn om dit bereikt te hebben? Wat voor gevoelens, gedachten of fysieke sensaties zijn er? Dit schrijven we allemaal op de tegel.
- Vervolgens help ik je bepalen waar jij je op dit moment bevindt, ten opzichte van de plek waar je graag zou willen zijn. Ben je er bijna, of sta je er nog ver vandaan? Ben je stappen aan het zetten in de gewenste richting of ga je op dit moment juist de andere kant op?
- We pakken een volgend vel en beschrijven de plek waar jij je nu bevindt. Wat ben je aan het doen? Wat denk en voel je? We zetten een pijl in de richting waar je naartoe beweegt.
- Weer leggen we de tegel op de grond en ga je erop staan. Wat word je gewaar? Hoe voelt het om op deze plek te staan? Welke richting neig je op te gaan? We tekenen de pijl en je zet een stap in die richting.
- Op welke plek sta je nu? Ben je dichter bij waar je naartoe wilde of heb je een stap verder daarvandaan gezet? Hoe voelt het daar? Wat voor gedachten zijn er?
Hoe verder
Op deze manier komen er meer tegels en ontstaat er een soort “parcours”: we zien concreet de bewegingen die jij in je dagelijks leven maakt, dichter naar de gewenste verandering en weer verder ervan af. Ook krijgen we duidelijk wat er op iedere positie gebeurd in je gevoelens, gedachten en ervaringen.
Keerpunten
Je krijgt helder waar belangrijke keerpunten zijn: op welke tegel verander je van de gewenste richting naar de veilige en vertrouwde plek? Wat is het moment dat je toch weer omdraait en op je doel afgaat? Welke gedachten en gevoelens zijn hierbij bepalend? Wat verleidt jou om van richting te veranderen? Waar ben je het meest bang voor?
Gewend raken aan gevoelens en gedachten helpt
Is het de angst dat je die leuke baan niet aankunt waardoor je er toch steeds weer wat van probeert te maken op je huidige werkplek? Of is het die nare ervaring in het verleden, waardoor je nu bang wordt dat mensen je afwijzen als je meer voor jezelf opkomt? Doordat we tijdens de begeleiding vaker het parcours doorlopen en stilstaan bij wat er op de verschillende tegels gebeurt wen je langzaam aan de akelige dingen die je daar denkt, voelt en ervaart. Dit is heel belangrijk, omdat herkenning en gewenning belangrijke wapens zijn bij ongewenste vecht-vluchtreacties.
Bereidheid
Dan komen we op een belangrijke vraag: Hoe kom je op die laatste tegel, zónder eerst op die akelige andere tegels te hoeven stappen? Het antwoord dat je van mij krijgt? Dat dit helaas niet kan… Wil je op je gewenste plek komen kun je er niet omheen dat er momenten zijn van spanning en angst, onder andere door negatieve herinneringen en doemscenario’s. Dat is nou eenmaal wat er gebeurt als we bekend terrein verlaten. Het is dus heel belangrijk dat we je gaan trainen in het verdragen van de narigheid die je onderweg tegenkomt. Niet verdragen betekent tenslotte dat je weer om zal keren…
Succes
Inmiddels heb ik binnen mijn praktijk een legio aan voorbeelden van wat voor moois er kan ontstaan wanneer het mensen lukt om koers te houden. Van het verbreken van een ongezonde relatie en het daadwerkelijk opzeggen van een baan tot verhuizen naar een andere stad en het gaan uitspreken van wensen in een contact. Het kan allemaal, wanneer we de verleidingen herkennen en hiertegen bestand raken.
Hulp onderweg
Wil jij ook graag verandering in je leven maar kun je wel wat hulp onderweg gebruiken? De beschreven methode is slechts één onderdeel in de begeleidingstrajecten die ik aanbied. Weet dat hier dus genoeg in te bereiken valt en dat je altijd contact op kunt nemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Kijk voor meer informatie op www.praktijk-cambio.nl