Wat kun je doen als nieuws je overweldigd  en machteloos maakt?

Hoe kun je jezelf wapenen tegen alle akelige dingen zonder dat je afstomt en jezelf helemaal isoleert?

Daarover gaat dit bericht!

 

Er is op dit moment veel aan de hand in de wereld. Je ontkomt niet aan de eindeloze stroom van overweldigende ellende. 

Of je ontkomt er wel aan, maar dan moet je zo ongeveer onder een steen gekropen zijn.

Kun je daar wel een goede balans in vinden?

 

Ja, dat kan (naar mijn bescheiden mening). En: het is ook nodig. Jezelf wapenen zónder af te stompen en zonder je betrokkenheid te verliezen. 

 

Waarom? Omdat verandering áltijd begint bij betrokken mensen die zich laten horen…

 

Verder is het zo dat ons gevoel van geluk en tevredenheid in grote mate afhangt van de manier waarop we ons verbonden voelen met anderen en de wereld om ons heen. Op het moment dat jij je terugtrekt, wat je op allerlei verschillende manier kunt doen (cynisch worden, je afsluiten voor nieuws, je steeds afleiden of je gevoelens dempen bijvoorbeeld) lucht dat in eerste instantie misschien wel op, maar op langere termijn heeft het een negatief effect op je welzijn.

 

Daarom, 7 tips die je kunnen helpen als nieuws je overweldigd en machteloos maakt, met behoud van betrokkenheid en zelfzorg:

 

  1. Sta jezelf toe dat het iets met je doet. Sta jezelf toe om je ter plekke even overweldigd te voelen. Geef jezelf ruimte en begrip hiervoor. Het IS ook allemaal heel veel en heftig. Bedenk: hoe gek zou het zijn als dit je niet zou raken?
  2. Besef, wanneer je machteloosheid ervaart, dat je dat niet bent! Er zijn allerlei dingen die jij wel degelijk kunt doen. Wat je kunt doen? Daarover gaan de volgende punten.
  3. Gebruik je rechten. Bijvoorbeeld door petities te ondertekenen of te protesteren.  Door je stem te laten horen doe je iets nuttigs, waar mensen en organisaties met invloed gebruik van kunnen maken.
  4. Doneer aan organisaties die werk doen waar jij achter staat.
  5. Zoek diepgang. Lees en luister naar dingen die je meer context en begrip geven ten aanzien van gebeurtenissen waar jij sterke gevoelens bij hebt. 
  6. Steun anderen die het moeilijk hebben. Liefde is het sterkste medicijn tegen machteloosheid en afstompen! 
  7. Probeer het zelf goed te hebben. Geniet daarvan en ben er dankbaar voor. Dat is niet egoïstisch, maar nodig. Lijden omdat anderen lijden levert niks op. 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan ook naar aflevering 22 van Hoofdzaken, de podcast!

 

Meer over het omgaan met emoties? Lees dan ook het blog over omgaan met negatieve emoties!

 

Liefs, Femke

 

Recommended Posts
0
Wanneer is denken zinvol?je ziet een meisje in elkaar gedoken, bovenkant is uit beeld. Ze heeft moeite met het omgaan met negatieve emoties