Waarom éérst iets oplossen niet werkt…

Eérst wilde ze van haar hoofdpijn af, dan kon ze daarna haar leven weer oppakken. Al bijna 2 jaar stond haar leven nu in het teken van het oplossen van die hoofdpijn.
Het was er niet minder om geworden. Sterker nog, de problemen die tussen haar en haar gewenste leven stonden waren alleen maar uitgebreider en ingewikkelder geworden.

Regelmatig trappen we in de valkuil van eerst iets willen tackelen voordat we een volgende stap zetten.
Eérst meer zelfvertrouwen, dan weer gaan daten. Eérst een betere concentratie, dan weer een studie…

De reden waarom dit niet werkt heeft te maken met de angst die gepaard gaat met het probleem dat je wilt oplossen. Je brein legt een heel netwerk aan van allerlei ‘problemen’ die te maken hebben met deze angst.

Niet alleen hoofdpijn, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, lichamelijke spanning, slaap en stemming waren zo in het angstnetwerk van mijn cliënt terecht gekomen.
De lijst met dingen die problematisch waren en moesten worden opgelost werd langer. En dus werd het oplossen van de hoofdpijn steeds ingewikkelder. En daar kreeg ze weer meer hoofdpijn van…

De oplossing? Ook ik kon de hoofdpijn van mijn cliënt niet wegnemen. Wel kon ik haar helpen om te stoppen met alles wat ze deed waardoor het eigenlijk alleen maar erger werd.
En ja, het was heel spannend om te stoppen met vechten tegen haar hoofdpijn. Maar er ontstond ook eindelijk weer wat ruimte.

Recommended Posts
0
je druk maken Wat is stress?