WAT TE DOEN MET VASTZITTENDE GEDACHTEN EN GEVOELENS?

Je kent het wel: er is iets naars gebeurd en je blíjft er in je hoofd maar over doormalen. Piekeren over waarom iemand deed wat ie deed, boos op jezelf zijn omdat je nú weet hoe je iets beter had kunnen aanpakken, gefrustreerd zijn omdat je de tijd wel terug zou willen draaien…

Vastzittende emoties

Verdriet, schuldgevoel, frustratie of boosheid zijn emoties die snel ‘vast gaan zitten’. Dat wil zeggen dat ons hoofd er maar over door blijft gaan, op zoek naar een oplossing. Terwijl die er niet is: je voelt je simpelweg rot over iets wat gebeurd is, en daar is niks aan te doen. Je hoofd houdt je gevangen in het verleden en zorgt ervoor dat je geen ruimte hebt voor de dag van vandaag.

Oefening

In dit stukje wil ik een hele simpele, doeltreffende en potentieel bevrijdende oefening met jullie delen. Het helpt je om losser te komen van vastzittende gevoelens en gedachten, door er even heel anders mee om te gaan. Dit is em: maak een lied, gedicht of verhaal, waarin jouw gedachten en gevoelens de hoofdrol spelen. Het liefst zo dramatisch en overdreven mogelijk!

Wat wordt bereikt

Door de gedachten en gevoelens die steeds rond blijven zingen even zo groot mogelijk te maken en een podium te geven help je jezelf om er met afstand naar te kijken. Hierdoor krijg je veel beter helder wat de kern is, waar jij invloed hebt (en dus eventueel iets mag gaan ondernemen) en waar niet.

Verschil ‘ervaren’ en ‘malen’

Voor de duidelijkheid: het is níet zo dat je geen verdriet, angst, boosheid, etecetera zou mogen voelen: juist wél! Maar er is een verschil tussen emoties en gedachten ‘ervaren’ of er in je hoofd over door blijven malen. (Voel je het verschil?) Deze oefening is een tool voor de laatste situatie: waar je hoofd er een beetje een potje van maakt en je de boel best los zou mogen laten.
Een voorbeeld? Ja, natuurlijk! Maar pas op: het is erg grappig….https://www.youtube.com/watch?v=BFugEoNNUFc

Training ‘Aju Paraplu’

P.S. Deze oefening, en nog véél meer, komt terug in de online training ‘Aju Paraplu’! In deze training leer je met behulp van uitgebreide modules anders met jezelf, je gedachten en je gevoelens, om te gaan. Interesse? Hier vind je meer informatie!
Recommended Posts
0
effectiviteit versus helpend zijn Intercambio