FOMO

Hoe ervaar jij het, dat alles weer bijna back to normal is? Kun je niet wachten of voel je ergens ook een lichte paniek opkomen?

Wat is FOMO?

FOMO, fear of missing out, is inmiddels een ingeburgerde term. Het heeft te maken met de angst om iets te missen, de angst om verkeerde keuzes te maken en de angst om buiten de boot te vallen.
Helaas is ons brein erg vatbaar voor angst en geeft het je sterke impulsen om iets te doen om die angst te verminderen. Hierdoor kun je makkelijk verstrikt raken in FOMO en alles wat daarbij hoort.

Langzaam meer angst in ons leven

Angst om iets te missen was er altijd al wel, maar door de opkomst van sociale media kun je je nauwelijks meer distantiëren van wat anderen aan het doen zijn. Te pas en te onpas word je met hun geweldige ervaringen geconfronteerd.
Ook de neiging om alles uit het leven te willen halen is sterker geworden. We leven in een welvarende, individualistische tijd leven, die bovendien erg prestatiegericht is. De angst om verkeerde keuzes te maken of eindeloos te zoeken naar de beste keuze ligt snel op de loer.

De paradox

FOMO zorgt ervoor dat je steeds over opties en keuzes blijft nadenken. Helaas wordt zo simpelweg ‘ervaren’ en ‘in iets opgaan’ behoorlijk om zeep geholpen. En laat dát nou net het belangrijkste element zijn van je gelukkig of tevreden voelen…
Zo zorgt FOMO voor een paradoxaal effect: hoe meer je bezig gaat met het bewust maken van goede keuzes, of het bewust doen van leuke dingen, hoe minder je ervan zal genieten. Sterker nog: het brengt eerder gevoelens van angst, somberheid en frustratie teweeg.

YOLO

Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je van FOMO naar ‘JOMO’ kunt komen: Joy Of Missing Out. Het minder serieus leren nemen van wat je denkt en doet is hierbij een belangrijk ingrediënt.
Verder zijn juist de ‘nutteloze’, ‘saaie’ en ‘eenzame’ dingen goud waard als het gaat om het opkrikken van je vaardigheid om in iets op te gaan en daarmee uit de FOMO-mallemolen te stappen.
Wat is jouw ultieme JOLO-ervaring? Ga daar zeker de komende tijd eens werk van maken, zou ik zeggen!
Recommended Posts
0
hoop wordt overschat