EEN MISVATTING OVER DROMEN WAARMAKEN

Vorige week las ik een artikel over een vrouw van 73 jaar die begonnen was met een studie psychologie.
Een fantastisch bericht natuurlijk, en zoals sommigen weten verzamel ik dit soort berichten als inspiratiebron en als ‘bewijs’ dat je nooit te oud bent om te leren of te veranderen.

Toch dacht ik naar aanleiding van dit artikel na: kunnen dit soort mooie berichten niet ook een misvatting in het leven roepen? De misvatting dat ‘dromen waarmaken’ alleen gaat over grote en expliciete zaken? Dat verandering alleen interessant is als het roer radicaal omgegooid wordt? Of dat alleen evident stoere stappen kunnen rekenen op de bewondering en steun van anderen?

Binnen het aanbod van mijn praktijk rep ik vaak over het faciliteren van dromen en verandering. Het gaat mij hierbij niet over grootsheid, maar over vrijheid. Dromen betekent vrij zijn om na te denken over wat je gelukkig maakt, zonder dat angsten, onzekerheden, oordelen of negatieve ervaringen je hierin belemmeren. Om vervolgens, ondanks die eventuele angsten, onzekerheden, oordelen of negatieve ervaringen stappen te kunnen zetten in die gedroomde richting.

Dan gaat het zeker niet alleen over grote, maar des te meer over ‘kleine’, dagelijkse momenten in je leven: durf je, ondanks dat je onzeker bent over wat anderen ervan vinden, een hele middag in je tuin te zitten (in plaats van ‘iets nuttigs’ te doen)? Kun je, met schuldgevoel en al, zeggen dat je niet meer twee dagen in de week op de kleinkinderen wilt passen, (en zo je gewenste vrije tijd terug krijgen)? Mag je het idee loslaten dat je altijd de gangmaker moet zijn in je familie, waardoor je weliswaar geliefd bent, maar ook altijd doodmoe thuiskomt?

Dromen waarmaken gaat dus over de vrijheid om te denken wat je denkt, te voelen wat je voelt en (desondanks) keuzes te kunnen maken die dicht bij je waarden en je plezier staan.
Groot of klein, het gaat allemaal over hetzelfde: kunnen gaan en staan waar je wilt!

Vind jij het moeilijk om vrij te denken en doen en wil je dit graag leren? Je kunt je nog tot en met 18 mei inschrijven voor de online training ‘Bepaal je eigen koers’, die speciaal voor 55-plussers is ontwikkeld! En, omdat je nooit te oud bent om te leren: voor de oudste deelnemer is de training gratis!
Meer informatie vind je op www.praktijk-cambio.nl

Recommended Posts
0
Eenzaam en dan: het vervolghet gewicht van taal