JE PIJN KLEINER MAKEN

“Niet dat ik het verder slecht had hoor”, zei mijn lieve cliënte over een enorm nare, impactvolle periode in haar leven. “Je doet het weer”, zei ik. “Wat?” “Je pijn kleiner maken…”
“Ja, maar het is toch zo, ik had verder goede vrienden, een baan….er zijn genoeg mensen die het veel moeilijker hebben gehad dan ik!”
Keurig voldeed ze zo aan wat ze in haar opvoeding geleerd had: “Niet klagen maar dragen”, “Wie A zegt moet B zeggen”, “Dankbaar zijn voor wat je hebt”…Op zich is er niks mis met deze levenshouding, of deze lessen uit je jeugd.
Op zich is er niks mis met deze levenshouding, of deze lessen uit je jeugd. Maar wat is het effect wanneer het wordt ingezet om pijn en verdriet te ontkrachten? Wat gebeurt er wanneer je jezelf er, onbedoeld en onbewust, aandacht voor impactvolle gebeurtenissen mee ontzegt? Pijn raakt dan versnipperd en gaat een steeds groter oppervlak bestrijken.
Jij als geen ander ervaart de gevolgen van nare ervaringen en weet hoeveel pijn en verdriet het soms doet. Jij als geen ander bent dus ook op zijn plek om hier begrip en aandacht voor te leren hebben, te leren hoe je pijn en verdriet kunt ervaren, zonder oordelen, zonder kleiner maken, zonder wegstoppen.
Dit leren heeft meer helende kracht dan pijn kleiner maken: je zult je niet gehoord en gezien blijven voelen, tot je leert jezelf te horen en zien.
Merk jij ook dat je neigt je pijn niet de aandacht te geven die hij verdient? Ben je misschien bang wat er gebeurt als je meer stil gaat staan bij je pijn? Wil je leren hoe je anders met pijn kunt omgaan?
Maak dan gebruik van de mogelijkheid om gratis kennis te maken, zodat we samen kunnen kijken of het aanbod van Praktijk Cambio iets voor je kan betekenen.
Recommended Posts
0
gedrag bij seksueel geweldmeebewegen