Morgen ga ik het anders doen

 

Ik maakte kennis met een nieuwe klant. Ze was al jaren actief bezig met de door haar gewenste verandering. Ze had al van alles geprobeerd, had allerlei zelfhulpboeken gelezen en zat boordevol kennis over hoe het anders kon. En steeds weer zou ze morgen beginnen met het ook écht anders doen.

 

Ik heb daar zelf ook lang een handje van gehad: mezelf voornemen het vanaf morgen anders aan te pakken. Niet meer lang uitslapen, actiever sporten, ophouden met piekeren en meer gaan genieten van de dag……ik nam het me voor, en dan weer, en dan weer. En echt veranderen…deed er niets.

 

Het verschil tussen échte verandering en verandering die alleen in je hoofd plaatsvindt zit hem in gedrag. Wat ga je concreet anders doen? We zijn vaak geneigd om die stappen heel erg groot te maken. Van hoe het nu gaat in een keer naar de ideale situatie. Dus ik nam mezelf voor te wandelen in het bos bij zonsopkomst, terwijl ik steeds tot 11u in bed lag. Tja… 

 

In mijn begeleidingen kom ik dit fenomeen continu tegen. In plaats van dat je zelfvertrouwen groter wordt groeit juist de interne overtuiging dat het je toch nooit gaat lukken. Om te werken aan concrete verandering in je dagelijks leven zijn een aantal dingen heel helpend:

 

  • Richt je niet op wat je niet meer wilt, maar op wat je juist wel wilt en waar je gedragsverandering je dichter bij in de buurt gaat brengen
  • Maak de stappen klein en dan nóg kleiner. Is dit haalbaar, óók op de meest beroerde dag?
  • Kijk naar het kleinste stapje waar je vandaag al mee kan beginnen
  • Deel met anderen wat je wilt veranderen en wat je eraan gaat doen
  • Vraag om hulp

 

Vaak zijn de mensen die ik begeleid al heel lang bezig met hun veranderwensen. De reden waarom het niet gelukt is zit in een van bovenstaande zaken. Ze zijn stiekem in hun eentje bezig, niemand die er wat van weet. De stappen zijn te groot, waarna het steeds weer een tijd stil komt te liggen. Of het is überhaupt niet helder wat ze precies anders gaan doen of wat het ze op moet gaan brengen.

 

Hier besteden we in begeleiding veel aandacht aan. Hierdoor behalen mensen de successen die ze graag willen behalen. Ook mijn nieuwe klant. Dat weet ik zeker.

Recommended Posts
0
zelluf doen je druk maken