ONCE YOU SEE YOU CANNOT UNSEE

Veel mensen die ik begeleid zijn bang voor terugval. Ze hebben het idee dat ze, zodra er uitdagingen op hun pad komen, in hun oude gedrag zullen verzanden, met alle problemen van dien.
Mensen die mij kennen weten dat ik niet in terugval geloof. Wanneer er inzichten zijn vergaard en vaardigheden zijn uitgebreid is het simpelweg niet mogelijk om ‘terug te vallen’, of ‘terug bij af’ te raken.
Ik zie het zo: zéker zullen er momenten of fases in je leven zijn waarin je minder toegang hebt tot inzichten en vaardigheden. De ene situatie of periode is de andere niet, en soms heb je de veiligheid van oud gedrag simpelweg ook even nodig.
Maar, en dit is echt waar: once you see you cannot unsee. Je gaat dus altijd vérder op je pad. Ook al zou je op een oude weg terugkeren, dan nog zie je daar andere dingen dan toen je er de eerste keer liep, en vind je sneller je gewenste weg terug.
Dit is de reden dat ik mensen altijd probeer te faciliteren in het ontdekken van de onderliggende kern van hun klachten of problemen. Hoe dieper kwartjes vallen hoe duurzamer het effect…
Recommended Posts
0
Het geheim van vooruit komen is beginnen met lopenomgaan met de strengheid van je hoofd