Hoe ontdek je wat waardevol voor je is?

 

Een feestje voor haar verjaardag? Neehee, dat deed mijn cliënte nooit, dan stond ze veel te veel in de schijnwerpers. Maar ze wilde zich ook graag verbonden voelen met anderen en dat gevoel was er nu niet altijd. Het kan soms best lastig zijn om te bepalen waar je goed aan doet, om te voelen wat je nou écht wilt. In dit blog bespreek ik een oefening die je helpt ontdekken wat waardevol voor je is, zodat je in het hier en nu bewuster keuzes kunt maken.

Een simpele vraag

Een helpende manier om zicht te krijgen op wat echt waardevol voor je is, is door jezelf de vraag te stellen waar je later op terug wilt kijken. Ik vroeg mijn cliënte dan ook: “Stel, het lukt jou tot je laatste snik om te vermijden dat je in de schijnwerpers staat, te voorkomen dat er aandacht is voor jou -op je verjaardagen of andere bijzondere momenten- wat zou je dan voelen? Zou je dan blij zijn dat je hierin geslaagd bent, of ervaar je ook andere dingen?”

Zicht op wat veiligheid je kost

Mijn cliënte probeerde zich erin te verplaatsen en begon te onderzoeken wat ze zou voelen, zo’n laatste dag van haar leven, wanneer alles achter je ligt. Ze zou dan dacht ze wel spijt hebben dat ze weinig bijzondere momenten gedeeld had met anderen. En eigenlijk zou het misschien ook wel leuk zijn geweest, om een keer in het zonnetje gezet te zijn, ook al vindt ze dat heel eng. Ja, eigenlijk zou ze een beetje een karig gevoel hebben op dat moment, een gevoel van gemis. Ze werd er ter plekke verdrietig van.

Bewuste keuzes

Waar wil je later op terugkijken, als dingen niet meer eng zijn omdat er geen toekomst meer is? Het kan maken dat je in het hier en nu andere keuzes gaat maken. Ja, keuzes die misschien op korte termijn angst, spanning of ongemak kunnen veroorzaken. Maar ook keuzes die op lange termijn voldoen aan wat belangrijk voor je is en die je kunnen voorzien in die waardevolle momenten waar je het eigenlijk voor doet…

 

En mijn cliënte? Ik vroeg haar om na te denken over hoe haar ideale feestje eruit zou zien, als alles kon. In een volgend  gesprek werkten we haar ideeën uit en….ging ze voor het eerst in haar volwassen leven iets voor zichzelf vieren, met ongemak en al!

Ben jij ook iemand die vaak iets niet doet, omdat het eng is? En merk jij ook, dat je daardoor eigenlijk dingen misloopt die misschien wel waardevol voor je zijn? Je leven leuker en fijner maken kan, onder andere door meer bewuste keuzes te maken. Dit leer je binnen een ACT-traject van Praktijk Cambio. Omdat dit mijn doel is: jouw leven fijner maken, door meer binding te krijgen met wat waardevol voor jou is. Interesse? Neem gerust contact op voor een gratis kennismaking.

 

Recommended Posts
0
het effect van incongruentie in hulpverleninggedachten benoemen en delen met anderen verlaagt spanning