Verboden te dromen?

Juist in uitdagende tijden, zoals nu, is er behoefte aan inspiratie. Aan mensen die dromen en in actie durven te komen om dromen waar te maken. Dat jongeren dit doen vinden we heel normaal. Ze worden hiertoe gestimuleerd en krijgen alle ruimte. Maar voelen we ons ook vrij om te dromen als we ouder zijn? Wat roept het bij jou op wanneer een 75-jarige zijn dromen najaagt? Al jaren verzamel ik verhalen over inspirerende ouderen. Zo heb ik altijd liefdevolle ‘munitie’ voor mijn stelling dat je nooit te oud bent voor verandering. In dit blog een willekeurige greep uit mijn verzameling. 

 

Nooit te oud

In 2015 hoorde ik toevallig een stukje op de radio over mevrouw van Dommelen, 98 jaar oud. Zij werd dat jaar verkozen tot een van de meest inspirerende mensen van dat jaar. Op haar 93ste was ze begonnen met schrijven. Mooie verhalen, waar iedereen iets van op kon steken. Ze had dit nooit eerder in haar leven gedaan en was er zo’n beetje spelenderwijs ingerold. Haar leeftijd had haar niet weerhouden, ze was op een dag gewoon begonnen. Als vanzelf had het schrijven zich daarna steeds verder ontwikkeld. In het verzorgingstehuis waar zij woonde werd een van haar verhalen opgevoerd als toneelstuk.

Nooit te broos

“Tilly 92: zeilde voor haar dood met zoon de wereld rond.” Kijk, dan heb je mijn aandacht. Tijdens het lezen liepen de tranen over mijn wangen. Tilly was steeds eenzamer geworden naarmate ze ouder werd. Daarom vroeg ze haar zeilende zoon om haar mee te nemen naar Fiji. Dit was, gezien haar leeftijd en gezondheid, niet zomaar ‘een goed idee’.  Ze hield echter voet bij stuk. Ze verkocht haar huis, zodat een luxe Catamaran kon worden aangeschaft. Met bad, handgrepen en een lift, want zonder takel kwam ze niet aan boord. Hierna zeilde ze met haar zoon bijna drie jaar de wereld rond, om te eindigen op de Fiji-eilanden. Daar werd ze ziek en overleed ze. Ze ligt er nu begraven op een prachtig eiland.

“Toen ze nog in Vught woonde, kwam ze nauwelijks vooruit, maar op de Fiji-eilanden rende ze soms bijna achter haar rollator over het strand.”

 

Nooit te laat

Eveline van de Putte bracht in 2018 een boek uit. Hierin vertelt ze de levensverhalen van 18 transgender ouderen. In hun jeugd was er nog weinig tot niks bekend over transgenders. Ook waren er nog veel meer obstakels dan nu, bijvoorbeeld vanuit het geloof. Alle verhalen staan dan ook bol van uitdagingen, strijd, doorzettingsvermogen en… de kracht van dromen. Zo is er het verhaal van Bronja, geboren als Jan, die pas op haar 72ste uitkwam voor haar gevoelens. Op haar 75ste onderging zij een geslachtsveranderende operatie. Nog 10 jaar, tot haar overlijden op haar 85ste, heeft zij als vrouw door het leven kunnen gaan.

 

Nooit anders dan gewoon jezelf

Hans Créton (84) werd recent geïnterviewd voor het project Leven Lang Leven. Hij deed onder andere deze heerlijke uitspraak: “We moeten ouderen vaker vragen wat ze later willen worden.” Ook stelt hij dat je geen ander persoon wordt naarmate je leeftijd vordert. Hij pleit dan ook voor het behandelen van ouderen ‘als gewone mensen’. Verder stelt hij dat de beeldvorming over ouderen door de meeste wetenschap en media negatief wordt beïnvloed: “Wij zouden eenzaam zijn, star, willen niet meegaan met vernieuwingen, houden ons vast aan oude ideeën en zijn kwetsbaar. Maar dat is onzin. Ik sta voor meer dingen open dan toen ik veertig was en ik ben veel milder in mijn oordeel.” 

 

Het zijn dit soort verhalen die maken dat ik me heb gespecialiseerd in de late volwassenheid (55+). Naast begeleiding bij het omgaan met fasegebonden uitdagingen richt ik me sterk op helpen (her) vinden van connectie met wat belangrijk is. Wat kan jouw leven (weer) fijn, mooi en waardevol maken? Hoe kun je weer vrij dromen en gewenste veranderingen door gaan voeren? Want: waarom zou je moeten ophouden met dromen als je ouder wordt?

 

Nieuw aanbod Praktijk Cambio

‘Bepaal je eigen koers’ is de werktitel van een nieuw online programma, gericht op waardevol leven voor 55-plussers. Speciaal ontwikkeld voor mensen die graag laagdrempelig, vanuit hun eigen huis, eens een beetje willen schudden aan hun leven om weer vrij te dromen. In 8 modules leer je enerzijds los te komen van belemmeringen, zoals angsten, piekergedachten, patronen en oordelen. Anderzijds word je op een praktische manier ondersteund om je eigen wensen, waarden en dromen wakker te kussen. Waarna je dit, net als de mensen uit bovenstaande verhalen, meer onderdeel van je dagelijks leven leert maken.

Heb je nu al  interesse? Je kunt me op mijn site een berichtje sturen via de contactpagina, dan houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen. Op korte termijn volgt meer informatie en kun je je daadwerkelijk aanmelden!

 

Recommended Posts
0