YOLO: leven of lijden?

Yolo (klik hier voor de betekenis)…een prachtige uitnodiging om het beste uit je leven te mogen halen! Maar het is ook een uitgangspunt dat zich in de dagelijkse praktijk snel transformeert tot een plicht om de beste keuzes te móeten maken. Zie dan door de bomen het bos nog maar te zien, met alle mogelijkheden van de moderne tijd.

Regelmatig zie ik dan ook (met name mijn jongvolwassen) klanten vastlopen hierin. Het wordt namelijk al snel een drama zodra je hoofd zich met deze materie gaat bemoeien. Want wat is de beste keuze? Waar doe je goed aan? Naar welke mitsen en maren dien je te luisteren? Al gauw bevind je je in een zompig moeras, waar ‘yolo’ lijden wordt in plaats van plezier beleven.

Hoe komt dit nou? Er is een groot verschil tussen ‘gevoel’ en ‘verstand’. Dit verschil huist voor een groot deel in onze hersenen. Ons ‘verstand’ woont namelijk in een talig gebied in onze hersenen. Dit betekent dat onze ratio veel woorden tot zijn beschikking heeft. Ons ‘gevoel’ echter, woont in een taalarm hersengebied.

Dit verklaart waarom we bij gevoelskeuzes vaak zo beroerd kunnen beargumenteren waarom we deze keuze maken. Vaak komen we niet veel verder dan ‘het voelt gewoon goed’. En ook al geven we er meer woorden aan: ergens voel je dat het niet om die rationele argumentatie gaat. ‘Het voelt gewoon goed’, is eigenlijk simpelweg waar het op neer komt.

Het is een absolute misser om nu te denken dat onze rationele keuzes daarom beter zijn. Integendeel: gevoel is een super betrouwbaar navigatiesysteem! Je ‘gutfeeling’, daar gaat het bij een groot deel van onze keuzes om. Ons hoofd heeft daar eigenlijk weinig aan toe te voegen, ook al denkt die daar zelf heel anders over…

Yolo kan daarom alleen leuk en fijn zijn als we dit verschil leren. Helaas zie je dat in onze samenleving vooral de rationele processen worden benadrukt en gestimuleerd. Iets wat zeker bij mensen waar het verstand al prima in staat is tot analyseren en beargumenteren wat mij betreft vaak geen meerwaarde heeft.

Nee, wat juist gestimuleerd en geleerd mag worden, in deze wereld vol keuzes en mogelijkheden, is contact met jezelf, met je intuïtie, je gutfeeling leren volgen. Plus educatie over dat angst, onzekerheid, spanning of stress vaak geen signalen zijn dat je een verkeerde keuze maakt, maar dat iets belangrijk voor je is.

De keuze mogen gaan ervaren die je gevoel je ingeeft, in plaats van eerst ‘de goede keuze’ moeten maken. Wow, dat is YOLO!

  • Merk jij dat je vaak piekert over wat je moet doen?
  • Heb je het gevoel hebt dat je intuïtie overwoekert is door rationeel denken?
  • Voel je je vaak angstig, vermoeid en gejaagd?
  • En heb je het gevoel dat je een beetje los van jezelf staat?

Binnenkort start een gloednieuw online programma over dit thema!

Wil je niks missen? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of stuur me een berichtje. Daarmee blijf je automatisch op de hoogte! 

Recommended Posts
0
acceptatie in de praktijkWat voorbij kwam